De toerist uithangen
Zondag = uitslapen! Na onze jetlag van gisteren zijn we vandaag blijven liggen in ons bed en hebben we eens goed uitgeslapen. En ik moet zeggen: ik heb goed geslapen, ondanks dat mijn bed redelijk hard is (de bedden zijn hier allemaal hard). Om 13u 's middags zijn we in actie geschoten en hebben we besloten om de toerist te gaan uithangen op het Ti'an men plein. Dit is het grootste plein ter wereld, maar ik was toch een beetje teleurgesteld. Het is inderdaad enorm groot, maar het plein vormt geen groot geheel. Er staan tempels op, je moet door grote poorten, er ligt een drukke weg doorheen, er loopt water door met bruggen eroverheen,... Maar als je het zou bekijken als één groot plein, is het indrukwekkend. En het is wel mooi! Er is ook enorm veel beveiliging: er staan om de zoveel meter wel een paar agenten en andere mannen in uniform om alles in de gaten te houden. Voordat we naar het Ti'an men plein gingen zijn we eerst een park in de buurt gaan bezoeken, waar we toevallig zijn binnengeraakt. Er was niet zoveel te zien, waarschijnlijk omdat het hier nog erg koud is en er geen bloemen zijn, maar het was ook enorm groot. (Ik verschoot trouwens van het verschil tussen de kant van de stad waar wij zitten en deze kant waar alles veel groter en drukker is. Zo hebben we de grootste straat van Beijing gezien, met in elke richting 4 rijvakken en daarnaast nog eens plaats voor brommers en fietsers. Dus een straat van 10 rijvakken breed! Ook de hotels en gebouwen zijn er veel groter en er lopen ook gewoon veel meer mensen.) Maar om verder te gaan over het park: we hebben er wat rondgelopen, naar een bloemententoonstelling gekeken, noedels gegeten en vooral een beetje kou geleden. Het is hier immers -1°C en ik heb niets van dikke winterkleren mee zoals een skijas, muts of sjaal. We hopen dat de lente hier snel zal zijn!
In de namiddag zijn we verder gegaan naar het echte centrum en dus naar de grotere en chiquere straten. Je moet je de straten voorstellen zoals in Amerika: grote builings en hotels, een massa aan mensen, grote lichtreclames aan de gebouwen,... We zijn een groot winkelcentrum binnengegaan (open op zondag!) waar je echt alles had, maar waar het wel duur was! En geloof me: in China shoppen is een avontuur! Je komt de winkel nog maar binnen en ze staan al direct rond je. Wanneer je rondkijkt (terwijl ze je achtervolgen) en iets vast neemt dat je mooi vindt, komen ze direct het kledingstuk uit het rek nemen en je maat aanbieden. Je zegt dan: OK, ik zal het eens passen. Maar dan nemen ze het terug en zeggen ze: kijk nog maar eens verder. En dan loop je verder, terwijl je achtervolgd wordt door die persoon. Zelfs in de pashokjes laten ze je niet met rust: ze komen desnoods in je pashokje om te kijken of je het aankrijgt en of het de goede maat is. Als je dan uiteindelijk beslist om niets te kopen (of enkel datgene wat je gepast hebt), blijven ze moeite doen en bieden ze je nog vanalles aan. Eens rustig, op je gemak shoppen in China zit er dus niet in! Maar dat is hier de gewoonte en ze willen je gewoon helpen en een soort van ‘slaaf' zijn van jou.
Vanuit het chiquere shoppingcentrum zijn we naar een ander shoppingcentrum gegaan, onder de grond, waar je kon afbieden op alles en waar alles veel goedkoper was. Het was meer zoals een markt, maar dan met winkeltjes (met veel brol). Ik heb ontdekt dat ik nog wat zal moeten oefenen op het afbieden. Katrien en ik hadden nog een koptelefoon nodig met microfoon (om te skypen), maar hebben slechts 5 yuan van de prijs kunnen afdoen. De koptelefoon kostte nog 60 yuan i.p.v. 65 yuan, wat overeen komt met een goede 6€ (eigenlijk nog een koopje in vergelijking met België, maar hier zal de verkoper er wel nog genoeg aan verdiend hebben). Maar ik zal mijn skills nog wel kunnen oefenen (ik heb nochtans mijn best gedaan om Chinees te praten en indruk te maken J maar het mocht niet zijn...).
's Avonds zijn we samen met Jonas en Henry uit onze school, en nog een Amerikaan gaan eten in een Chinees restaurant. Het is hier de gewoonte dat je elk een schotel bestelt, maar dan nadien van elkaars eten eet, zodat je een beetje vanalles hebt. Wanneer je vis bestelt, zie je ze in het aquarium een vis vangen om die dan te maken voor u. Je bent dus zeker dat het vers is!En er moest natuurlijk ook met stokjes gegeten worden. Beetje een ramp bij mij! Ik heb het 5min uitgehouden, maar heb dan toch maar verder gegeten met mes en vork. Ik heb duidelijk nog wat oefening nodig! Maar het was best gezellig!
Morgen moet ik voor de eerste keer naar mijn Chinese les en voor de eerste keer gaan werken! Ik ga dus onder de wol kruipen, want het is al 00.00u en ik moet er vroeg uit (de les start om 8.00u).
Na al dat shoppen heb je zeker wel genoten van lekkele shop suey in het Chinees restaurant.
Blijven oefenen me stokjes eten. Dat went wel vooral als je noedelsoep eet.
Papa
Rijst, rijst, rijst, rijst en nog eens rijst met stokjes:)
plezant om zo te lezen over ulle doen en laten.
Veel plezier daar en de groeten aan henry en katrien e:)