elisainchina.reismee.nl

Mijn eerste werkdag

Vandaag moest ik voor de eerste keer gaan werken, voor de eerste keer naar de Chinese les, voor de eerste keer vroeg opstaan, voor de eerste keer alleen de metro nemen,... Het was de moeite! En net vandaag is het hier beginnen sneeuwen! Ik trok mijn gordijnen open, en de straat was helemaal wit en het was nog steeds aan het sneeuwen. Balen! Dat werd in mijn zomerjas, zonder handschoenen, muts en een deftige sjaal de kou trotseren! Om half 8 vertrokken we naar school en tot de metrohalte liep alles nog goed, maar dan moesten we onze school vinden... Je denkt dan dat je in een grote school terecht komt, die hier bekend is en waar veel internationale studenten zitten, maar daarin hadden we ons duidelijk vergist! Nadat we eerst de straat helemaal doorzocht hadden en nergens het juiste huisnummer vonden (de school had nummer 8, maar dit was nergens te vinden), en nadat we ook bijna in iemand zijn huis stonden en weggejaagd werden, zijn we toch maar verder gaan zoeken. Het was daar een wirwar van mini straatjes, we waren al te laat en de sneeuw maakte het er niet beter op. Ik wist van de Amerikaan van gisteren dat we in een mini steegje moesten gaan om naar de school te gaan en na even verder te lopen kwamen we echt het kleinste steegje tegen en hebben we onze kans gewaagd! En daar was het! De school was verstopt tussen eigenlijk allemaal ‘krotten'. En als je het niet weet, dan vind je het zowieso niet! Onze school is echt klein, met een klein binnenpleintje, mini klasjes, kleine schoolbordjes,... Echt allemaal heel schattig eigenlijk maar best wel gezellig! Ik probeer zo snel mogelijk eens een foto te trekken en deze te posten, want je moet dit echt eens gezien hebben.
We hadden Chinese les met 3: Katrien, Henry en ik. Best wel nog grappig, maar handig omdat ik weet dat zij zo wat op hetzelfde niveau zitten als mij en dat ik niet het kneusje van de klas ben. Van 8u tot 10u hadden we les van een Chinese, maar ze legde alles goed uit, praatte duidelijk en ik kon eigenlijk nog goed volgen. Vond het best nog leuk!
Na de les was ik de enige die naar mijn werk moest! Katrien mocht wachten tot morgen en Henry moest maar gaan in de namiddag. Was wel minder... Ik ging mee met mijn begeleidster van de Hutongschool, die me naar mijn werk zou brengen.
Mijn werk bevindt zich in een serieuze building. Onderaan is er een McDonald's, een shoppingcentrum, restaurants en nog enkele marktjes. Het gebouw telt 28 verdiepingen en ik zit op het 26e! Het kantoor is redelijk klein, we zitten daar ongeveer met 8 en het zijn bijna allemaal vrouwen. Mijn bazin is een Italiaanse, er zit nog een Amerikaanse student en een Engelse student (dit zijn de enige mannen). Voor diegene die het nog weten: ik zit op een ‘Italiaans' bedrijf (tecniche nuove) dat hier in Peking magazines maakt. Ze publiceren er hier 4 maar hebben er in totaal zo'n 80.
Ik wist eigenlijk totaal niet wat er van mijn verwacht werd, maar was toch een beetje overdonderd toen ik de uitleg van mijn bazin te horen kreeg. Ik heb eigenlijk meer de taken van een grafisch ontwerper (terwijl ik een webdesigner ben) en wist soms echt niet wat antwoorden op de vragen die ze stelde. Ik voelde me er in het begin ook echt niet goed bij, en had er even geen zin meer in! Veel te moeilijke taken en ik moest hier elke dag zitten van 11u tot 19u, pffff! Gelukkig was het op dat moment pauze en kon ik buiten even gaan bekomen. Ik heb wat rondgelopen in het chique shoppingcentrum onder mijn kantoor, heb mijn boterhammetjes opgegeten en ben weer tot rust gekomen. In de namiddag zag ik het dan weer zitten: ook al is het moeilijk en heb ik het eigenlijk niet gezien op school, ik doe wel mijn best! En ik kan alleen maar bijleren op die manier! Ik heb de hele namiddag informatie moeten verwerken van het bedrijf, zodat ik de interne werking kende en dingen moeten opzoeken op het internet die relevant waren voor mijn taken (zoals de website vergelijken met anderen). Op het einde van de namiddag had ik nog een meeting met de bazin en de Amerikaanse student. Vanaf morgen moeten we samenwerken aan een brochure voor het bedrijf. Hij heeft de teksten geschreven, zorgt voor de foto's en ik maak het ontwerp van de brochure. Eigenlijk best wel nog een grote taak en als we het tot een goed einde brengen zal onze brochure in China en Italie overal uitgedeeld worden! De meeting is natuurlijk uitgelopen en pas om 19.30u mocht ik terug naar mijn appartement vertrekken! Drukke en lange dag dus voor de eerste keer!
's Avonds ben ik met Katrien nog eens lekker Westers gaan eten en zijn we naar de McDonald's geweest! Ik had het nodig na mijn dagje! J En voor het schuldgevoel weg te nemen: het kost hier maar 5€ voor 2 menu's (veel goedkoper dan België dus!).
Nu ga ik slapen om morgen goed uitgerust te zijn om erin te vliegen op mijn werk! Wish me luck!
PS: eerst nog mijn Chinese woordjes leren voor de les van morgen, balen!

Papa

Kop op meisje. De eerste werkdag is altijd een lastige. Morgen zal alles beter gaan.
En ja een klein schooltje met kleine klasjes is normaal zekers in China want het zijn daar toch kleine mensjes :-)

Papa

Laura

ojooooo!
zo spannend!!
haha ik dacht dat je gelijk twee dagen onderweg ging zijn, duidelijk niet:D

't is wel super handig dat je daar zo niet de enigste studente bent!
Je moet het idd positief bekijken he liefje, je zal super veel bijleren! In het begin zal het moelijk zijn, maar achteraf nog zo veel leuker:)
Geniet van je eerste dagen!!

groetjes uit het verre, sneeuwloze maar daarom zeker niet minder koude, toch zonnige België
xje Laura

Simon

Wat een ervaring moet je daar opdoen! Ben zot jaloers!

Ook al lijkt het een onmogelijke taak, je moet denken welke tonnen ervaring en kennis je zal meenemen naar huis! Beter een moeilijke taak waar je veel uit leert dan iets wat je elke dag deed op school..

Ik kijk al uit naar de eerste volgende scoutsbrochure (Kontactje ;) ) gemaakt met al die chinese ervaring :p

Succes nog!
x

fabienne

ja, dat noemen ze het 'parachute-systeem', volgens mij de beste manier om je plan te leren trekken. En we weten allemaal dat je dat kan !

Ciao Elisa !

Lien

Man man Elisa,
Ik kreeg bij het lezen van al deze spannende zaken zelf gewoon een paniekaanval!
Ben ondertussen bekomen door diep de ademen en wat te drinken. Pff. Haha sorry voor het drama-gehalte maar ik leef mij zot in in u verhaal :p.
Maar de bovenstaande berichten zijn wel juist, nu even doorbijten en later is het sowieso een ka-tsjing-gevoel! Big love
-L.